onsdag 16 juli 2008

Starka protester i Buenos Aires

Igår var det kaos i stan. Det är en ny lag som rör upp känslor, presidenten Cristina Fernandez de Kirchner har infört en skatt på sojaexporten. Till följd av detta har bönderna spärrat av en mängd vägar sedan tre månader tillbaka. Igår var mellan 30 000-200 000 (!), nyheterna rapporterar väldigt olika uppgifter, människor ute och demonstrerade. Ett läger mot lagen och ett läger för. De mot demonstrerade i vårt bostadsområde, ca 200 m från vår lägenhet, och de för visade presidenten sitt stöd utanför kongressen.

Under dagen fick alla på Madre ett mail av chefen som sa att dem som ville demonstrera skulle känna sig fria att gå från jobbet och göra det. Vi samlades alla framför tv och såg på nyheterna med stor fascination och förskräckelse.
På byrån verkar de flesta inte ha en stark ståndpunkt i frågan, men dem tycker konflikten är jobbigt och tråkigt för den skadar och bromsar ekonomin som vuxit sedan den stora kollapsen 2001.

Chefen undrade om detta hade kunnat inträffa i Sverige. Han önskar Argentinare var ett lika lugnt och beskedligt folkslag som Svenskarna.


Picture: http://www.daylife.com/photo/0bSf6Mt6xDcpf

Inga kommentarer: